kuchnia

Danie jednogarnkowe z kurczakiem, papryką i porem

Pomysł na obiad, łatwy i szybki w przygotowaniu. W dodatku jaki smaczny! Danie jednogarnkowe w którym królują kurczak, papryka oraz por, a smaku dodaje słodka śmietanka.

Akurat dzisiaj zagościło u mnie jako śniadanie, bo będę poza domem w porze obiadowej, a nie chciałam też żeby warzywa kupione wczoraj, musiały czekać do jutra. Może dość tłuste na pierwszy posiłek z rana, ale musiałam no… 🙂

Czego potrzebujemy?

  • jeden por
  • jedna papryka czerwona
  • ser mozarella (u mnie akurat jedna kulka ale może być też w innej formie)
  • śmietanka 30% 200ml
  • szklanka makaronu (taki jaki lubimy)
  • pierś kurczaka (u mnie jedna połowa)
  • sól i pieprz do smaku
  • przyprawy wedle uznania

Z podanej ilości składników, wyjdzie nam cała mniejsza patelnia jedzenia. Czyli albo jedna duża porcja, albo dwie małe. Dla mnie i mojego czteroletniego syna było w sam raz. 🙂

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy oliwę, olej lub masło. Ja użyłam łyżki masła. Gdy zagrzeje się, wrzucamy paprykę pokrojoną w małą kostkę i pora pokrojonego w półkola.

na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone pora i paprykę

Trochę zamieszajmy i możemy dodać kurczaka pokrojonego w średnią kostkę. Ja dodałam jedynie połowę piersi. Jeśli lubisz więcej mięsa, dodaj dwie połowy. Nie zapomnij tylko o większej patelni… 🙂

dodajemy połowę piersi kurczaka

Ponownie troszeczkę mieszamy, by wszystkie składniki połączyły się. Następnie dodajemy ser mozarella. Kulkę odsączyłam, a następnie pokroiłam w małą kostkę aby szybciej się roztopiła i lepiej zmieszała na patelni. Tutaj można dodać mozarelli też w innej formie, czy to kostka, czy wiórki. W moim przypadku padło na kulkę bo w porównaniu do pozostałych, była o wiele tańsza!

dodajemy ser mozarella, w dowolnej formie

Ponownie, możemy zamieszać. Tutaj dodajemy nasze ulubione przyprawy, odrobinę soli i pieprzu do smaku. Ja dodałam jedynie słodką paprykę mieloną, robiłam to danie po raz pierwszy więc trochę bałam się przesadzić z ilością przypraw. Wy jednak, możecie dodać ich więcej.

Teraz też wjeżdża makaron. Nie ważne jaki, u mnie jakieś falbanki bo taki akurat był w domu. 🙂

dodajemy makaron

Od razu dodajemy też śmietankę 30%. Sądzę, że 200 ml jest wystarczające, przy większej ilości wyjdzie nam zupa. 🙂 Wszystko razem dobrze mieszamy!

dodajemy śmietankę 30%

Gotujemy tak pod przykryciem na małym ogniu, do momentu aż makaron zrobi się miękki. Od czasu do czasu mieszamy. Pod koniec gotowania możemy zdjąć pokrywkę by nadmiar wody trochę odparował. Dzięki temu, potrawa zrobi się bardziej zwarta, nie będzie taka lejąca.

danie jednogarnkowe z kurczakiem, papryką i porem

Gotowe! Życzę smacznego. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.